Krótki opis produktu w karcie produktu

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Krótki opis produktu w karcie produktu

przez Cinek642 » 2011 lis 28, Pn 10:43

Witam, chciałbym zrobić aby w karcie produktu u góry był wyświetlany krótki opis produktu - taki jak w widoku kategorii. Zmienna {KROTKI_OPIS} niestety nie działa. Czy jest na to jakiś sposób??

Autor tematu
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Krótki opis produktu w karcie produktu

przez areczek » 2011 lis 28, Pn 13:53

{KROTKI_OPIS} działa tylko przy wyświetlaniu listy produktów np.: w kategorii przy każdym produkcie możesz wyświetlić krótki opis tego produktu - na karcie produktu nie da rady wyświetlić.
W PA sklepu w szablonie podstrony produktu nad każdym polem tekstowym (textarea) jest dostępna lista znaczników {coś tam} które działają w tym szablonie.

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

przez Cinek642 » 2011 gru 03, So 14:37

no to lipa z deka że się nie da...

A jeszcze mam jedno pytanie, czy własne elementy menu posiadają jakąś zmienną {WLASNE_MENU_1} czy coś w tym stylu?

Chcę zrobić coś takiego, żeby na stronie głównej w lewym menu były wyświetlane kolejno:
1. Moje menu1
2. {MENU_KATEGORIE}
3. {MENU_PRODUCENCI}
4. Moje menu2
3. {MENU_TOWAR_DNIA}

Na stronie produktu:
1. Moje menu1
2. {MENU_KATEGORIE}
3. {MENU_OSTATNIO_OGLADANE}
4. Moje menu2

Na stronie Koszyka:
1. Moje menu1
2. Moje menu2
3. {MENU_KATEGORIE}

Jest to wykonalne w kqs-ie?

Autor tematu

przez tofif » 2011 gru 04, N 09:54

Jest, każdy szablon edytujesz oddzielnie i wstawiasz sobie co chcesz

Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez ozeh21 » 2011 gru 05, Pn 01:53

Jest pewien trik aby krótki opis był wyświetlany na karcie towaru.

Ja używam tylko jednego opisu czyli krótki opis w kategorii towarów = długiemu opisowi na karcie towaru
Towary do sklepu importuje z csv i w excelu wystarczy formula aby z krótkiego opisu kopiowało do długiego opisu i jest idealnie.

Jeśli jednak chcesz aby krótki opis był wyświetlany na karcie towaru + inne dane z długiego opisu to tez jest do zrobienia. wystarczy inna formuła.
Jeśli nie importujesz, nie uzywasz importu z pliku csv to nic nie szkodzi. mozesz taki zabieg wykaonac po kazdej aktualizacji towarów tylko dla samego wyswietlania właśnie krótkiego opisu na karcie towaru.

Jesli bedziesz potrzebowac wiecej info to pisz i bedziemy radzić.

przez areczek » 2011 gru 05, Pn 12:05

hmmm ... no nie wiem ale wydaje mi się że akcja z krótkim opisem ma na celu umożliwienie wyświetlenia np.: pod nazwą produktu krótkiego opisu, a poniżej pod dodaniem do koszyka i galerią zdjęć długiego (właściwego) opisu produktu.

Proszę Ciebie ozeh21`u wytłumacz mi jak takie coś chcesz zrobić w csv ? .. bo nie łapię. Z tego co zrozumiałem Twój sposób to jest nic innego jak skopiowanie zawartości pola krótkiego opisu do pola opisu produktu ... no ale chyba nie o to chodzi ;] .. bo takie coś to można sobie w PA sklepu zrobić (ctrl+c ... ctrl+v).

przez tofif » 2011 gru 05, Pn 13:07

ogolnie to jak sens wyswietlania krotkiego opisu na stronie produktu, zobacz jak jest u mnie - rozwija sie w dol po 3-4 linijkach

Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się

Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez areczek » 2011 gru 05, Pn 15:28

tofif ... ale ty nie wykorzystujesz {KROTKI_OPIS} tylko masz całość tekstu wstawione w {OPIS_PRODUKTU} i korzystasz tylko z tego jednego znacznika a skrocenie masz zrobione w jQuery - czyli mówimy o zupełnie innych rzeczach :p

nie wyświetlisz przecież krótkiego opisu produktu pod nazwą produktu, a pełnego opisu gdzieś na samym dole podstrony (mówimy o podstronie produktu)

przez ozeh21 » 2011 gru 05, Pn 15:57

areczek oczywiście masz rację to nic innego jak ctr+c, ctr+v w PA

Zależy co komu do czego. Sam też mógłbym tak robić jednak i tak musze robic import z csv w celu pobrania danych więc nie kopiuje w PA bo w excelu mam formularz który dodaje mi to automatycznie więc nie musze pamietac aby to kopiowac przy kazdym towarze.

Oczywiście masz rację ze nie rozwiązuje to problemu krótkiego opisu na karcie towaru ale zalezy co w tym przypadku jest potrzebne. jesli jest spora baza towarow i nagle ktos zrozumie ze to co ma w krotkim opisie chce miec w dlugim na karcie towaru to wystarczy to przekopiowac i po problemie, a to jaka metoda to juz zalezy od osoby ktora to robi...

taki sam problem jest np z "Twój kod towaru" na stronie kategorii... Po prostu go nie ma a szkoda...
Jednak ja rozumiem ze ktos moze powiedziec a na co mi on w tym miejscu. Mi jest przydatny i trzeba sobie radzić inaczej, tak aby był :)

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość